Mitt sommarprojekt

Mitt Sommarprojekt stimulerar ungdomar till att våga genomföra sina drömmar. Detta gör Bergslagen till en bättre plats att besöka, bo och verka i.

Information och inspiration

Så här går det till, steg för steg

1) Du har en egen idé på en aktivitet, ett evenemang, ett projekt som du vill genomföra i din kommun under sommaren.

2) Du fyller i sommarjobbsansökan i din kommun. Bifoga en kort presentation av din idé. Kommunen och Leader Bergslagen gör ett urval. Får du jobbet garanteras du stöttning av en handledare i genomförandet av ditt projekt.

3) Du startar jobbperioden med en uppstartsträff. Du får stöd med att komma igång och får träffa andra unga projektledare från Bergslagen. Du lär dig att konkretisera din projektide, skriva en handlingsplan samt söka projektpengar.

4) Under 2-3 veckor jobbar du med genomförandet av ditt projekt. Du har kontinuerlig kontakt med din handledare för att diskutera hur det går i projektet och för att få fler verktyg för att kunna gå vidare.

5) Vid projektavslut träffas vi alla igen för att utvärdera hur det gått samt skriver projektrapport. Vi diskuterar vad som händer i fortsättningen. Kanske vill ni fortsätta att träffas, nätverka och utveckla idéer!

Kontaktuppgifter:
Projektledare:
Katarina Nordin
Tel: 0721-788056 eller 08-581 69002 (går också till mobil)
e-post: katarinas.epost@hotmail.com

 

Sommarprojekt genomförda 2013

 

Café-Vernissage i Lindesberg

Emma Kruus och Rebecca Blixt har ställt ut tavlor och dikter på Café Kingsgården i Lindesberg under ett par veckor sommaren 2013. De har tagit chansen att förverkliga en dröm om att få testa sina kreativa alster mot en publik. Och många kom för att fika, titta och prata med projektledarna. På köpet har de lärt sig massor om projektarbete.
Se Emmas rapport >>Se Rebeccas rapport >>

Elins dokumentationsprojekt

Elin Forsberg från Fagersta har med kameran i ena handen och pennan i de andra åkt runt med projektledaren i stora delar av vårt härliga Bergslagen. Hennes uppgift har varit att dokumentera de andra projekten. Hon har intervjuat projektledarna, fotat dem och omgivningarna. Hon också tagit mycket eget ansvar och jobbat självständigt med att skriva, och redigera bilder och blogga, http://mittprojekt2013.blogspot.se/. Du kan se hennes rapporter genom att klicka på respektive projektnamn. Se Elins rapport >>

Fotbollsskola i Hällefors

Fem ungdomar från Hällefors, Madiha Kedri, Gutale Hassan, Khadar Abdukar Hassan, Abdirahman Ahmed och Shukrulla Haidari anordnade fotbollsskola i Hällefors som sommarprojekt. De har bl. a lärt sig att vara engagerade, att förbereda sig tidigt med reklam, att man måste vara väldigt snäll mot barnen för att bli kompis med dem och att komma i tid till jobbet. Deras mål var att ha roligt och lära ut fotboll till andra. Se rapport från fotbollsskolan >>

Mina guldkorn i Hällefors och Grythyttan

Wilhelmina Leopoldson Fallkvist har som drömprojekt fotograferat sin närmiljö i hemkommunen Hällefors. Hon har velat visa både sina egna fotografier och visa upp vacker natur och intressanta besöksmål för allmänheten. Vackra bilder för eftervärlden har tagits tack vare Wilhelmina. Se Wilhelminas rapport>>

Sminkkurs i Kopparberg

Emma Larsson tog chansen att jobba med det hon brinner för, smink och att få sminka olika människor och stilar. Hon visar med sitt projekt att make-up artist är en rättmätig benämning – det är konstverk som skapas. Hon har förstås också lärt sig nya saker, som att planera projekt, söka medel, marknadsföra och redovisa. Se Emmas rapport >>

Sommarkonsert i Lindesberg

Elina Viitala har genomfört en sommarkonsert i ett semestersömnigt Lindesberg. Att både locka artister och publik var inte helt lätt – men Elina bevisade att det går. Bland annat Science Fixion och Majestic Owls kom och spelade och Elina sjöng själv väldigt bra. Se Elinas rapport>>

Sommarcafé i Norberg

Helen Semere har som sommarjobb varit på äldreboendet Björkängen i Norberg där hon dels har ansvarat för sommarcaféet för de boende, anställda och deras anhöriga, och dels har hållit i en del aktiviteter. Hon har fått ta eget ansvar och egna initiativ och lärt sig uppskatta umgänget med de äldre. Se Helens rapport >>

Sommardans i Lindesberg

Rosalie Johnsson i Lindesberg dansar på fritiden och i skolan till vardags och ville göra något kul av detta under sommaren. Hon har också jobbat med barn på dagis och därför kändes det självklart att kombinera barn och dans. Hon har tränat barnen varje dag under två veckor, gjort koreografi och anordnat en lyckad dansuppvisning – en klar bedrift! Se Rosalies rapport >>

Sommarprojekt genomförda 2012:

Hagge Sommarcafe

Selma Hedberg bor i Hagge och vet att det är en mysig miljö att vistas i tack vare alla djur som går och betar där under somrarna. Dessutom är det mycket folk som bara passerar förbi utanför Haggehandel där hon hade sitt café. Läs mer om Selma på www.dt.se.

Hälsoprojekt i Skinnskatteberg

Kalle Torvaldsson har alltid varit intresserad av träning och såg nu sin chans att få hjälpa folk med det han kan och är intresserad av. Eftersom hälsan i allmänhet idag inte är så bra så ville han även bidra till att folk börjar tycka det är kul med träning.

Crossbana i Kopparberg

Målet för Olle och Anton är att hitta lämplig mark till att starta upp en motorstadium/motoranläggning i Ljusnarsbergs kommun.

Konstprojekt i Fagersta

Josephine Svärd vet nu lite om hur det är att ha ett eget företag, om hur det är att söka pengar, ha koll på massa papper och planera.

Orienteringsskola i Norberg

Sara Andersson orienterar själv och tycker om att dela med sig av kunskapen till intresserade.

Pärlprojekt i Nora

Alexandra Halldén har pärlat, följt ett mönster och kommer ev. ha en utställning.

Pianot i fokus i Fagersta

Jag har spelat piano sedan jag var runt 10-11 år gammal, säger Daniel Larsson. När jag började på en musiklinje i ett gymnasium i Västerås förstärktes mitt intresse för musik och för piano. Det var då jag bestämde mig för att ansöka till Mitt Sommarprojekt och hålla en pianokonsert. Jag vill främst göra detta för att lyfta fram pianomusiken.

Fotbollsskola i Nora

– Det var varit roligt att få träna upp ungdomar precis som man själv blev tränad förut och kul att få så stort ansvar och kunna göra det bra, säger Siyamand Piroti, Andreas Modigh, Naj Karlsson, Mohammad Al Najm och Felix Löfborg.

Fågelmotiv i Surahammar

Maria Therese Carlsen ville nå ut med sina tavlor till allmnänheten, och när hennes mamma berättade att man kunde sommarjobba med det nappade hon. Läs mer om Maria Therese på www.vlt.se och i hennes blogg http://mtcarlsens.blogspot.se/

Filmprojekt i Nora

Mestadels har Sarah Virtanen Windh sytt kläder till sina modeller. Hon har haft några modeller hemma hos sig, letat reda på kläder, skor och annat som behövs. Läs mer om Sarah på www.na.se.

Sommarprojekt genomförda 2011

Skejtevent i Lindesberg

Kids mellan 5 och 13 år välkomnades till gratis skejtdag i skateboardhallen.

Nätcafé i Fagersta

Internetcafé med natt-LAN, grill- och filmkvällar och turneringar med priser arrangerades under en vecka på sommaren.

Filmturné med Kopparberg at War från Ljusnarsberg

Filmkollektivet Kopparberg at War reste genom hela Sverige och samlade material till kortfilmer. KAW:s resebloggNerikes Allehanda skrev om filmturnén. Följ KAW på Facebook och KAW på youtube.

Basketskola i Surahammar

Sommarlovslediga ungdomar kunde under ett par veckor träna basket i sporthallen med Fashim.

Musikproduktion i Norberg

Gitarristen skrev låtar och gjorde dem klara för inspelning.

Lev Livet bloggen från Smedjebacken

En inblick i hur det är att vara på musikfestivalen Peace and Love. Läs mer på Tuvas blogg.

Filmskola för unga

Deltagarna i filmkursen fick skriva manus, filma och redigera en spelfilm, som sedan visades upp för allmänheten.

Spela in musik i Surahammar

Bandet ”Broschures” (tidigare Immerse in Reverse) sökte och fann inspelningsstudio. Följ bandet på Facebook

Fotoutställning Ungdomens Öga i Norberg

Jessica och Elin ville med kamera fånga sin hemkommun ur ett ungdomsperspektiv. Fotografierna hänger på Café Kaka i Norberg. Tjejerna driver egna fotobloggar, se Jessies blogg och Elins blogg.

Dokumentärfilmen ”Paris från ovan” i Fagersta

En tilltänkt spelfilm blev istället en dokumentärfilm – i Paris!

Crossbana i Kopparberg

Motocrossåkarna letade lämplig plats för att anlägga crossbana. Den gamla visade sig vara förgiftad under ytan.

Fotoutställningen Human i Smedjebacken

Josefin vill visa för framför allt ungdomar att vi människor är olika varandra fast vi har likheter. Vi har olika hårfärger, är olika långa och har inte heller samma hudfärger. Men vi är alla människor och har samma värde och har ett hjärta.
Se mer på www.fotojosefin.com