Hur ansöker man finansiering till leaderprojekt?

Ansökningsprocessen för leaderprojekt sker i tre steg. Vi har skapat en sida för att vägleda er i ansökningsprocessen. Se sidan Ansöka. Det är viktigt att du har information om Leader innan du ger dig i kast med processen som en formell ansökan innebär. Därför erbjuder vi infoträffar, filmklipp, frågestunder, idémöten, workshops mm. Kika i kalendern. […]

Ansökningsprocessen för leaderprojekt sker i tre steg.

att-skapa-leaderprojekt-sker-i-tre-steg-som-visualiseras-i-denna-ikon-med-tre-trappsteg

Vi har skapat en sida för att vägleda er i ansökningsprocessen. Se sidan Ansöka. Det är viktigt att du har information om Leader innan du ger dig i kast med processen som en formell ansökan innebär. Därför erbjuder vi infoträffar, filmklipp, frågestunder, idémöten, workshops mm. Kika i kalendern. Kom även ihåg att prenumerera på nyhetsbrevet, ca 4 brev per år.

Steg 1. Information

Informera dig om Leader. Kom först på infomöten som du hittar i kalendern eller kika på inspelade youtube-filmer. Läs sidan om-oss och vår strategi med målindikatorer.

Steg 2. Testa idén

När du vet vilka vi är och har en idé som du vill testa på oss är det dags för formuläret Testa-er-idé. Ni får möjlighet att presentera idén för kansliet.

Steg 3. Projektverkstad

Om projektet passar som Leader är det dags för projektansökan. Ni får möjlighet att genomföra ”projektverkstad” med kansliet. Inför en projektverkstad använder ni er av materialet på sidan blanketter och info. Ni behöver exempelvis en fullmakt för att kunna komma åt e-tjänsten som kund. Fullmakten tar ca en vecka för Jordbruksverket att handlägga.

en-dekorativ-visualisering-av-hur-ansoker-man-finansiering-till-leaderprojekt-fyrkant-trekant-cirkel-visar-komplexitet

Deadlines för ansökan leaderprojekt

 • 1/12 2023 Ansökningsomgång 3 öppnar. Testa er idé möten kan dock ske löpande under hösten. Ta kontakt redan nu!
 • 17/1 2024 Deadline ansökningsomgång 3. Därefter finns tid för kompletteringar. Beslut i februari.
 • 14/5 2024 Deadline ansökningsomgång 4. Beslut i juni.
 • 15/8 2024 Deadline ansökningsomgång 5. Beslut i september.

Deadlines för ansökan checkar

Checkar är de mindre projekten som är enklare att söka och administrera. Läs mer om checkarna här. Har ni en idé på ett litet projekt? Kontakta oss på kansliet via mejl eller telefon. Tänk på att samtliga kostnadsförslag i en projektansökan måste ha minst två offerter. Förarbetet tar därför en stund i anspråk. Ni bör också ha möjligheten att ligga ute med utgifter.

 • Deadline 6/12 för beslut 14/12. Passande för er som vill hitta på jullovsaktiviteter.
 • Deadline 23/1 för beslut 25/1. Passande för er som vill hitta på sportlovsaktiviteter.
 • Deadline 8/2 för beslut 15/2. Passande för er som vill hitta på påsklovsaktiviteter.
 • Deadline 7/3 för beslut 14/3.
 • Deadline 11/4 för beslut 16/4.
 • Deadline 2/5 för beslut 7/5.
 • Under juni och juli finns ej deadlines för checkar då vi handlägger vårens ärenden.
 • Augustis deadline 20/8.

Avslutningsvis vill vi påminna om att checken är till för att testa något nytt! Ni kan inte söka för att repetera en aktivitet som gjorts förut. Checken får heller inte innehålla investeringar över 27000 kr ink moms.