Hållbar utveckling av konst- och hantverkssektorn i Bergslagen – en förstudie om folkbildningens roll i att stötta konstnärer och hantverkare
ABF Örebro län gör en förstudie som berör samtliga av Leader Bergslagens kommuner, dvs. även konst och hantverk i norra Västmanlands län och södra Dalarna.
Om projektet
Syftet med projektet är att stärka entreprenörskapet för konsthantverkare i Bergslagen.
Målet med projektet är att samla kunskap om konst- och hantverkssektorn i Bergslagen och skriva en sammanställning av materialet i publik form.
Aktiviteterna är projektledning av möten, workshops samt sammanställa insamlade materialet i en förstudierapport.
Bakgrund
Bakgrunden till projektet bygger på de utmaningar som konst- och hantverkssektorn i Bergslagen står inför.
Trots regionens rika tradition och kulturarv inom konst och hantverk, har många konstnärer och hantverkare svårt att upprätthålla en hållbar och lönsam verksamhet. Detta beror på flera samverkande faktorer:
Begränsad marknadskoppling
Många konstnärer och hantverkare har bristande insikt i vilka deras kunder är och hur de effektivt kan nå ut till dem. De saknar ofta kunskap och verktyg för att marknadsföra sig själva och sina produkter, vilket försvårar deras förmåga att bygga och upprätthålla en stark kundbas.
Utmaningar med digitalisering
I en allt mer digitaliserad värld saknar många inom sektorn de nödvändiga färdigheterna för att etablera och upprätthålla en stark digital närvaro. Detta innefattar allt från att bygga en effektiv hemsida och använda sociala medier till att sälja produkter online genom e-handelsplattformar.
Bristande samarbete och nätverkande
Konstnärer och hantverkare arbetar ofta isolerat, vilket begränsar deras förmåga att samarbeta med andra inom sektorn. Detta resulterar i förlorade möjligheter till gemensamma marknadsföringsinsatser, delade försäljningsplattformar och kollektiva initiativ som kan stärka deras position på
marknaden.
Ekonomisk sårbarhet
Många konstnärer och hantverkare har begränsade affärsmässiga färdigheter, vilket påverkar deras förmåga att prissätta sina produkter rätt, hantera sin ekonomi och budgetera effektivt. De har också svårt att navigera bland tillgängliga stöd- och finansieringsmöjligheter, vilket ytterligare försvagar deras ekonomiska hållbarhet.
Behov av livslångt lärande och generationsintegration
Det finns en brist på kontinuerlig utbildning och kompetensutveckling inom sektorn, vilket hindrar konstnärer och hantverkare från att utvecklas och anpassa sig till föränderliga marknadsförhållanden. Dessutom är det viktigt att inkludera och engagera yngre generationer för att säkerställa sektorns långsiktiga överlevnad och vitalitet.
Genom projektet vill vi tillgodose dessa behov och lösa de problem som hindrar konstnärer och hantverkare i Bergslagen från att försörja sig ekonomiskt på sitt hantverk och nå sin fulla potential. Vårt mål är att genom folkbildning och kooperativ utveckling stärka sektorn, skapa nya möjligheter för samarbete och tillväxt, samt bygga en långsiktig och hållbar grund för konst- och hantverkssektorn i regionen.
Mer info
Målgruppen verksam i små orter
”Målgruppen för projektet utgörs huvudsakligen av lokala konstnärer och hantverkare som är verksamma i Bergslagen. Dessa kreatörer arbetar ofta självständigt och möter betydande utmaningar när det gäller att upprätthålla hållbara och lönsamma verksamheter. ”
Om projektet
Projektperiod
2024-2025
Projektägare
ABF Örebro län
Projektledare
Arno Wilting
Om projektet
LAG-styrelsen har valt att prioritera projektet Hållbar utveckling av konst- och hantverkssektorn i Bergslagen med bifall då det kan bidra till att stärka entreprenörskapet för konsthantverkare i leaderområdet att samlas och diskutera styrkor och gemensamma möjligheter.
Projektet anses allmännyttigt då förstudien har som syfte att gynna en bred skara intressenter inom konst- och hantverkssektorn.
Projektet gynnar konsthantverkare på landsbygden.
LAG-styrelsen har vid tidpunkten för beslut ett stödtak på 65 000 kr för förstudier varför projektet finansieras till 100%.
Om finansiering
Totalt leaderstöd
65 000 kronor
Leaderfinansiering
100%
Ideella resurser
51 000 kr
Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Leader Bergslagen.
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden