Ungdomschecken

Ungdomschecken innebär kostnadsersättning för utgifter i mindre projekt – för er ungdomar som vill testa nya aktiviteter eller inriktningar.  Ett exempel på hur det går till. Först ska projektets aktivitet och kostnad bli godkänd av Leader Bergslagen. Du kan tex. söka på prislistor i webbutiker och hitta bra priser. När kansliet säger OK, då kan […]

Ungdomschecken innebär kostnadsersättning för utgifter i mindre projekt – för er ungdomar som vill testa nya aktiviteter eller inriktningar. 

Ett exempel på hur det går till.

 1. Först ska projektets aktivitet och kostnad bli godkänd av Leader Bergslagen. Du kan tex. söka på prislistor i webbutiker och hitta bra priser.
 2. När kansliet säger OK, då kan du göra inköpet, och genomföra aktiviteten.
 3. Betala räkningen, visa oss med kontoutdrag att pengarna dragits från kontot.
 4. Lämna in slutrapporten för aktiviteten, berätta vad du gjort med pengarna.
 5. Leader Bergslagen sätter in pengarna på kontot.

Vilka kostnader får ett projekt inom ungdomschecken ha?

Kostnaderna i en check ska vara kopplade till aktiviteten du vill genomföra. Alla kostnader måste rimlighetsbedömas av kansliet. För att förklara ska vi ge ett par exempel.

 • Idén är att arrangera konstklubb som fritidsaktivitet för ungdomar. Utgifterna blir 7 000 kronor för två stafflin, dukar, papper, färg, penslar. Prisjämförelse mellan två stora varuhus.
 • Idén är att göra ett dansevent på lovet och bjuda in en professionell instruktör. Instruktören fakturerar 10 000 kronor för sitt gig inklusive reserersättning. I uppdraget ingår att ha två workshops under en eftermiddag.
 • Idén är att bjuda in ungdomar en kväll för att lyssna på en intressant föreläsare, en influencer. Influencern fakturerar 6 000 kronor för sin föreläsning inklusive resersättning.
 • Idén är att bjuda in en artist som uppträder för unga. En lokal artist kan fakturera ca 5 000 kronor för ett gig. Om artisten inte har eget företag kan hen använda sig av Frilansfinans-lösningen.
 • Idén är att sätta upp två basketkorgar på en befintlig asfalterad yta som finns mellan en fotbollsplan och en tennisbana. Material, frakt och montering kostar 20 000 kronor.
 • Idén är att arrangera en Talkshow för att inspirera ungdomar till att hitta sin väg i livet. Talkshow-värden fakturerar för att en kväll besöka fritidsgården, allaktivitetshuset, folkets hus, biblioteket – platsen där arrangemanget äger rum.
 • Idén är att arrangera en workshop på fritidsgården under skollovet med retrospel. Det kommer en person som tar med sig gamla TV-apparater, spelkonsoler så att ungdomarna får testa på hur den gamla utrustningen fungerar. Workshopledaren fakturerar ca 13 000 kronor och har med sig allt material. Tips: http://gameskap.com/
 • Idén är att arrangera en scoutövernattning och erbjuda bad i bastutält. Fakturan är på 13 000 kronor.

Finansiering

 • Vardera ungdomscheck ska ha en budget mellan 3 000 kronor och  20 000 kronor.
 • Projektet ska gynna allmänheten. Aktiviteten ska vara välkomnande för alla ungdomar i Bergslagen, oavsett kön, sexualitet, etnicitet, religion etc.
 • Kostnaderna ersätts med 100% av Leader. Viktigt använda EU-flaggan som visar att EU är med och sponsrar.
 • Du lägger 30% ideell tid som medfinansiering. Exempel. Ett projekt med utgifter på 10 000 kr ska ha ca 9 timmar i ideell insats. Det kan tex vara 3 personer som jobbar 3 timmar var gratis i projektet.

Vem kan söka ungdomschecken?

Du kan söka som privatperson. Men tänk på att pengarna från oss betalas i efterskott! Om ett projekt har kostnader för tex. 3000 kronor vill vi inte ge förskottsbetalning till privatpersoner. Men vi kan ge förskott till föreningar, fritidsgårdar och skolor vid behov.

Enklast är om du som ungdom hittar en förening, fritidsgård eller skola som vill vara ditt stöd i projektet. Läs mer om checken här.

Exempel på Ungdomschecken

Inspiration finns att hämta från Leader Sjuhärads hemsida.

 • Studiebesök, hyr till exempel en storbuss och besök inspirerande resmål och by i vårt närområde.
 • Föreläsningskväll, betala föreläsaren
 • Konsert på bygdegården, betala artisten
 • Workshop, betala ledare
 • Prova-på-aktivitet i föreningslokalen, betala materialkostnaden

Har ni en idé på ett projekt? Då kan ni kontakta oss på kansliet. I kalendern finns datum för möten och ansökningstider.

Var är ansökningsformuläret?

Du hittar ansökningsformuläret här.

Logo-leader-bergslagen-EU-farg

Tips på vad ungdomar svarat i enkät om vad de skulle vilja göra.

Det som flest vill göra är ”skapa något evenemang för unga” eller ”åka någonstans för ett studiebesök”.

skärmdump-leader-bergslagen-finansierar-ungdomars-projektideer